Kända entreprenörer genom tiderna från Sverige

Det finns många svenskar som genom åren gjort saker som lett till någon form av förändring. I följande inlägg kommer du kunna läsa om några av de entreprenörerna som gjort störst skillnad i svensk historia. Några kommer du säkert känna igen direkt, medan andra kanske var lite mer oväntade. I inlägget kommer inte alla viktiga entreprenörer tas upp, och du kanske tänker att det finns flera stycken som är bra mycket mer kända än de som är med här, men det är alltså inte med någon inbördes ordning.

Alfred Nobel

Kanske en av de entreprenörer och uppfinnare från Sverige som blivit mest känd internationellt är Alfred Nobel. Han uppfann bland annat dynamiten och till hans minne delas nobelpriserna ut varje år till dem som gjort stora upptäckter inom ett visst antal ämnen.

Ingvar Kamprad

En utav Sveriges mest kända entreprenörer genom tiderna är helt klart Ingvar Kamprad. Grundaren av IKEA började med att sälja pennor som dörrförsäljare. Han hade tidigt den rätta andan när det kommer till att sälja och se smart på företagande. Idag är IKEA ett känt varumärke över hela världen och det är inte många länder som inte har någon koppling alls till IKEA även om inte varuhusen kanske finns i länderna.

Clas Ohlson

Clas Ohlson från Dalarna drev en verkstad för att reparera cyklar när han såg möjligheten att expandera och idag finns det flera stycken Clas Ohlson-butiker i hela landet. Anledningen till detta var att Clas var tvungen att komma på något att göra under vinterhalvåret med sin verksamhet och började därmed arbeta med postorder. Det var ett klokt val eftersom hans butik idag är ett av Sveriges mest välkända varumärken.

Erika Aittamaa

Det är kanske inte många som har hört talas om den här kvinnan, men alla har säkert hört talas om hennes produkt, nämligen lovika vanten såklart. Det hela var från början ett misstag när hon skulle tvätta, och sedan blev det en succé på marknaden.

Astrid Lindgren

Det kanske inte är många som tänker på Astrid Lindgren när man talar om framgångsrika entreprenörer genom tiderna, men det var hon faktiskt. Fundera på vad entreprenör egentligen är. Jo att man lyckas skapa något som man kan leva på, och det gjorde ju Astrid Lindgren. Tack vare sin kreativitet så kunde hon skriva böcker som gjorde henne så pass känd att hon kunde leva på yrket som författare. Än idag är det många som läser hennes böcker, både stora som små läsare.